september 23, 2023

0 comments

Geen allergische reactie met een labradoodle: Alles wat je moet weten

Heb je altijd al gedroomd van het hebben van een huisdier, maar kamp je met een allergie? Een labradoodle zou de perfecte oplossing kunnen zijn! Deze schattige kruising tussen een labrador retriever, cocker spaniël en een poedel staat bekend om zijn hypoallergenen vacht, waardoor mensen met een allergie vaak geen allergische reactie ervaren.

Sterker nog, Australian Labradoodles zijn tot 98% hypoallergeen.

In dit artikel ontdek je alles wat je moet weten over labradoodles in relatie tot allergieën. We zullen de wetenschap achter hypoallergenen hondenrassen onderzoeken en uitleggen hoe de vacht van een labradoodle kan helpen om allergenen te vermijden. Daarnaast bespreken we hoe je een gezonde labradoodle kunt herkennen en waar je op moet letten bij het kiezen van één als huisdier.

Of je nou zelf allergisch bent of iemand in je gezin, met een labradoodle kun je genieten van het gezelschap van een harige vriend zonder de vervelende klachten die normaal bij allergieën komen kijken. Blijf lezen om erachter te komen waarom labradoodles de perfecte keuze kunnen zijn voor mensen met allergieën.

Inleiding tot Australian labradoodles

Mijn middelste zoon testte alergisch op honden en helaas… dchten ook wij dat we geen hond konden hebben. Na onderzoek kwam ik uit op de Australian Labradoodle. Met dit  hyppoallergene hondenras kreeg mijn zoon geen allergische reactie en konden we alle liefde kwijt aan onze viervoeters. 

Er zijn “Nederlandse” Labradoodles die met type f1, 2,3,4 worden aangegeven en de echte Australian Labradoodle. De pure AL.

Of je nu zelf allergisch bent allergisch of iemand in je familie, met een labradoodle kun je genieten van het gezelschap van een harige vriend zonder de niezen of proesten, of astamische aanvallen. Ook rode ogen krijg je niet van de vacht die van deze labradoodles niet uitvallen. Nee labradoodles verharen niet en zijn de beste keuze kunnen zijn voor mensen met allergieën.

[Binnenkort krijgen we Australian Labradoodle pups, kijk even op de pagina wachtlijst Australian Labradoodle Pups als je hier interesse in hebt]

Allergieën voor honden begrijpen

Labradoodles zijn een relatief nieuwe hybride hondenras dat in de jaren ’90 is ontstaan. Ze zijn ontwikkeld door het kruisen van een labrador retriever, een cocker spaniël en een poedel. Het doel van deze kruising was om een hond te creëren met de vriendelijke aard van een labrador en de hypoallergene vacht van een poedel.

Labradoodles staan bekend om hun speelse en intelligente karakter. Ze zijn vrolijk en gezellig en echte knuffelberen.  Daarnaast zijn ze ook zeer sociaal en kunnen ze goed overweg met kinderen en andere huisdieren. Labradoodles zijn niet alleen geweldige huisdieren, maar ook uitstekende therapiehonden vanwege hun vriendelijke en kalme aard. Ze worden ook vaak ingezet als hulphond om deze reden.

Wat maakt labradoodles hypoallergeen?

Allergieën voor honden zijn een veelvoorkomend probleem dat veel mensen ervan weerhoudt om een huisdier te nemen. Allergieën worden veroorzaakt door een overreactie van het immuunsysteem op allergenen, stoffen die normaal gesproken onschadelijk zijn. Bij mensen met een allergie voor honden reageert het immuunsysteem op allergenen in het speeksel, de urine of de huidschilfers van de hond.

De symptomen van een allergische reactie op honden kunnen variëren van milde tot ernstige symptomen. Veelvoorkomende symptomen zijn niezen, jeukende ogen, verstopte neus, hoesten en huiduitslag.

Labradoodle vachttypes en hun invloed op allergieën

Een van de belangrijkste redenen waarom labradoodles vaak als hypoallergeen worden beschouwd, is hun vacht. De vacht van een labradoodle is soms gekruld, vergelijkbaar met die van een poedel. Deze krullende vacht heeft de neiging om weinig tot geen haren te verliezen, waardoor er minder allergenen in de omgeving terechtkomen. Deze type vacht noemen we Curly.

Amy die je hier naast voor op de foto ziet is heeft een curly vacht.

Een ander type vacht is de wavy vacht. De vacht is zijdezacht en ook deze valt niet uit. Phoebe, onze mini Australian Labradoodle heeft dit type vacht. (Ze ligt boven op Amy zoals je ziet!)

Daarnaast produceert de vacht van een labradoodle minder roos, de dode huidcellen van de hond die allergische reacties kunnen veroorzaken. Dit betekent dat mensen met allergieën minder kans hebben op symptomen zoals jeukende ogen en een verstopte neus wanneer ze in contact komen met een labradoodle.

Tips voor het leven met een labradoodle als je allergieën hebt

Hoewel labradoodles over het algemeen als hypoallergeen worden beschouwd, zijn er verschillende vachttypen die van invloed kunnen zijn op allergieën. Labradoodles hebben meestal een van de volgende vachttypen:

1. Wolvacht: Dit type vacht lijkt op die van een poedel en heeft krullen die dicht op de huid liggen. Wolvachten hebben de neiging om het minst allergenen en roos af te werpen, waardoor ze ideaal zijn voor mensen met ernstige allergieën.

2. Wavy Fleecevacht: Dit type vacht is een mengeling van krullen en golven. Fleecevachten werpen meestal weinig tot geen haren af en produceren ook minder roos dan andere vachttypen. Ze worden vaak aanbevolen voor mensen met milde tot matige allergieën.

Labradoodle verzorging en onderhoud voor mensen met een allergie

Als je ervoor kiest om een labradoodle als huisdier te nemen, zijn er enkele tips die je kunt volgen om je allergieën onder controle te houden:

1. Houd je huis schoon: Regelmatig stofzuigen en afstoffen kan helpen om allergenen in je huis te verminderen. Investeer ook in allergievriendelijke huishoudelijke producten en was de beddengoed regelmatig.

2. Zorg voor een goede verzorging van de vacht: één keer in de week borstelen van de vacht van je labradoodle kan helpen om allergenen en roos te verwijderen. Vraag je dierenarts om advies over het juiste verzorgingsregime voor je specifieke labradoodle. Wij wennen al met de pupjes zodat ze zonder morren op schoot wegdommelen terwijl jij de haren zachtjes doorborsteld. Een uniek geniet momentje!

3. Houd de slaapkamer allergievrij: Houd de slaapkamer van je labradoodle vrij van allergenen door de toegang te beperken. Onze honden slapen gewoon altijd in de woonkamer in hun eigen mandje. Wel zo relaxed voor iedereen.

Veelvoorkomende misvattingen over labradoodle allergieën

Naast het nemen van voorzorgsmaatregelen om allergenen te verminderen, is het ook belangrijk om de algemene verzorging en onderhoud van je labradoodle in acht te nemen. Labradoodles hebben specifieke behoeften als het gaat om hun vacht, voeding en lichaamsbeweging.

Hier zijn enkele essentiële tips voor het verzorgen van je labradoodle als je allergieën hebt:

1. Vachtonderhoud: Borstel de vacht van je labradoodle één keer per week  klitten en verwarring te voorkomen. Trim indien nodig ook de vacht om overtollig haar te verminderen. 

2. Voeding: Geef je labradoodle een uitgebalanceerd dieet dat geschikt is voor zijn leeftijd en grootte. Overleg met je fokker over het beste voedingsplan voor je hond.

3. Lichaamsbeweging: Zorg ervoor dat je labradoodle voldoende lichaamsbeweging krijgt om zijn energie kwijt te kunnen. Regelmatig wandelen en spelen is essentieel voor zijn gezondheid en welzijn.

Labradoodle fokkers en het vinden van hypoallergene puppy’s

Er bestaan enkele veelvoorkomende misvattingen over labradoodles en allergieën. Een daarvan is dat alle labradoodles volledig hypoallergeen zijn. Hoewel labradoodles over het algemeen als hypoallergeen worden beschouwd, kunnen mensen met ernstige allergieën nog steeds symptomen ervaren, afhankelijk van hun individuele gevoeligheid voor allergenen.

Een andere veelvoorkomende misvatting is dat labradoodles geen onderhoud nodig hebben vanwege hun hypoallergene vacht. Hoewel labradoodles minder verharen dan sommige andere rassen, hebben ze nog steeds verzorging en onderhoud nodig om hun vacht gezond te houden en allergenen te verminderen.

Succesverhalen: Allergiepatiënten die leven met labradoodles

Als je hebt besloten dat een labradoodle het juiste huisdier voor je is, is het belangrijk om een goede okker te vinden. Een goede fokker zal gezonde puppy’s fokken met een goede genetische achtergrond en zorgen voor de juiste socialisatie en zorg.

Bij het zoeken naar hypoallergene labradoodle puppy’s, is het belangrijk om met de fokker te praten over het vachttype van de puppy’s en eventuele allergieën in hun bloedlijnen. Een verantwoordelijke fokker zal je graag informatie verstrekken om ervoor te zorgen dat je een labradoodle-puppy krijgt die geschikt is voor mensen met allergieën.

Conclusie: Is een labradoodle geschikt voor jou?

Er zijn talloze succesverhalen van mensen met allergieën die ervoor hebben gekozen om een labradoodle als huisdier te nemen. Wijzelf namelijk. Mijn zoon is nog steed allergisch maar reageert niet op Amy, of Phoebe. Deze verhalen getuigen van de positieve impact die labradoodles kunnen hebben op het leven van mensen met allergieën.

Mensen die voorheen allergisch waren voor honden en symptomen zoals niezen, jeukende ogen en benauwdheid ervoeren, melden vaak dat ze weinig tot geen allergische reacties hebben wanneer ze in contact komen met een labradoodle. Deze verhalen laten zien dat labradoodles een geweldige optie kunnen zijn voor mensen met allergieën die graag een huisdier willen.

Binnenkort krijgen we Australian Labradoodle pups, kijk even op de pagina wachtlijst Australian Labradoodle Pups als je hier interesse in hebt. Dit zullen mini Australian labradoodle pups worden met een zijdezachte vacht. Phoebe is 40 cm hoog en weegt 9 kilo nu ze volwassen is.     Hiernaast zie je Phoebe met 5 weken oud.

>
× Hoe kan ik je helpen?